Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina web stranica preuzima na uređaj korisnika kada on poseti određenu web stranicu i obično sadrže ime servera sa koga je kolačić poslat, rok trajanja kolačića i vrednost koja je slučajno generisana, jedinstveni broj.

Svaki put kada korisnik ponovo pristupi web stranici, ista će pokušati da dobije podatke o preuzetom kolačiću i identifikuje korisnikov uređaj. Ukoliko server učita kolačić zajedno sa Internet pretraživačem, to može pomoći web stranici da napravi odgovarajuće usluge, pravilno prikaže sadržaj i pripremi statistiku o poseti web lokaciji.

Samo server koji je poslao kolačić, može da učita i upotrebi taj kolačić.

Na našoj internet stranici koristimo samo neophodne kolačiće bez kojih ona ne bi funkcionisala kako treba, a kolačići Google Analytics-a su namenjeni analiziranju poseta našoj web stranici. Dobijeno nam pokazuje kako se naša internet stranica koristi i na taj način nam pomaže u poboljšanju korisničkog iskustva.

Skladištenje kolačića je pod potpunim nadzorom pretraživača koje korisnik koristi – on se može odlučiti za skladištenje kolačića ili za blokiranje istih. Korisnik na taj način samostalno odlučuje da li će dozvoliti korišćenje kolačića; podešavanja za kolačiće možete kontrolisati i menjati u svom Internet pretraživaču.

Više informacija o kolačićima možete pronaći na internetu.